Brugerværktøjer

Webstedsværktøjer


ebernezer_von_hoerenschade

Ebernezer von Hörenschade

Født 1867. Forsvundet 1943. Officelt erklæret død 1967.

Dømt far til Karl-Günter von Hörenschade 1899. Og således (en slags) oldefar til Herbert von Hörenschade.

Skønt uddannet zoolog, ernærede Ebernezer sig ved næsten alt andet i sine yngre dage som fx sælger, hasardspiller, biavler og mongol. Men han er nok mest kendt for sine malerier, hvilket han tog op i mere moden alder. Få af hans billeder er bevaret - og ingen af fra den tid, hvor han forsøgte at slå igennem med kunstretningen Kvabismen. Forsøget mislykkedes (muligvis fordi Ebernezer var den eneste Kvabbist), hvorefter han i stedet gik over til Plagiatismen og blev en habil og ganske velhavende kunstsvindler. I sin fritid malede han imidlertid gerne egne motiver, som det vi ser her:

„Læsende Larsen“ - malet ca. 1915. Klik på billedet for stort format

Billedet er interessant for Kvabbologer af flere grunde. For det første er ´Larsen' en del af Kvabbemytologien, hvor en af hans attributter netop er en høj hat. For det andet ses i baggrunden tre herrer (ligeledes med høj hat), hvilket leder tanken på Kvabbe, som netop er en trio. T.h. for „Larsen“ anes et grotesk væsen, der spiller et instrument (formentlig kontrabas) Væsnets hoved med udstående, runde øjne, antager de fleste Kvabbologer er Kvebben. Endelig kan tegnene i Larsens avis ligne Kvab-fonten.

Billedets højre side lider af en alvorlig skade efter en brand. Det skydes, at nazisterne satte ild til Ebernezers hus fordi han i 1943 forsøgte at højne den tyske moral under Slaget om Stalingrad ved at sælge sit Coca-Cola-plagiat „Köcher Köhler“ til frontsoldaterne. Som bekendt led aksemagterne der et svidende nederlag. Mindre kendt er det, at man tilskrev Ebernezer dette p.g.a. hans afskyelige fluidum. Ebernezer selv forsvandt totalt i løbet af 1943 og de fleste af hans ejendele gik tabt ved omtalte brand - dog ikke maleriet ovenfor, der kun blev reddet fordi Vaskekonen gjorde anskrig, så Viseværten ved en lynsnar indsats kunne redde en smule af indboet.

ebernezer_von_hoerenschade.txt · Sidst ændret: 2023/01/03 17:29 af 127.0.0.1